Børn og homøopati

Jeg har gennem årene behandlet rigtig mange børn. Store børn og helt små babyer med mange forskellige sygdomme.
Fælles for behandling af børn er, at de reagerer meget hurtigt på behandlingen. De er simpelthen ikke nået at blive så syge, som mange af os voksne. De homøopatiske midler består af små sukkertabletter med det aktive stof dryppet på. De smager sødt, så der er ingen problemer med at få børnene til at tage midlet.


Mange af de børn, jeg har behandlet, er født med deres sygdom fx tendensen til gentagne betændelser eller tendens til forstoppelse.
Men rigtig mange børn har først fået symptomer på sygdom senere i livet, og her kan der være rigtig mange årsager i spil.
Heldigvis er den klassiske homøopati fantastisk til at genoprette børns helbred - uanset årsag.

Nedenstående artikel om klassisk homøopatisk behandling af børn har jeg skrevet til Forældre og Fødsels medlemsblad.


KLASSISK HOMØOPATI – FREMTIDENS MEDICIN

- om at behandle børn m. gentagne infektioner, maveproblemer og eksem.
 
Af Anni Skak, Klassisk Homøopat, Vemmelev
 
Homøopatien er ikke ny – slet ikke. I mange lande omkring os er behandlingen dækket af sygesikringen, i England og Tyskland findes homøopatiske hospitaler, og det engelske kongehus har homøopatiske livlæger.
Også i Danmark er homøopatien i disse år i kraftig vækst – og ikke uden grund. for klassiske homøopater behandler helheden.
Ved kun at fjerne et enkelt symptom, vender symptomet altid tilbage, eller kroppen laver et nyt symptom. Når en klassisk homøopat behandler hele mennesket, styrkes kroppen til selv at skille sig af med sygdom, og immunforsvaret styrkes, så kroppen forbliver sund og rask.
 
En krop i ubalance


Et eksempel på symptombehandling, som jeg ofte ser i klinikken er dette: Et barn starter som spæd med eksem i albue- og knæled (børneeksem). Eksemet bliver holdt nede med salve, og forsvinder måske helt. Efter nogle måneder begynder barnet at få mellemørebetændelse. Det behandles med antibiotika, og da det alligevel dukker op gang på gang, sættes der tillige dræn i ørerne og polypperne fjernes. Lykkes det på denne måde at holde mellemørebetændelsen fra døren, kommer der efter en tid halsbetændelse. Igen gives gentagne penicillinkure og til sidst fjernes mandlerne. Nu kunne man måske tro, at historien endte her, men meget ofte får barnet efterfølgende astmatisk bronchitis.
Og hvad er det så, jeg vil fortælle med sådan en beretning? At man ikke kan fjerne eet symptom og forvente, at kroppen så er helbredt. En krop, som af den ene eller anden årsag ikke er i balance, vil få et symptom som et forsøg på at opretholde balance i kroppen. Kroppen vil altid forsøge at holde dens symptomer så langt væk fra livsvigtige organer som muligt (eksem på huden, betændelse i ørerne). Lykkes det ikke pga. undertrykkende behandling , vil symptomerne gå dybere og dybere (f.eks. til lungerne i form af astma). 
 

Hvordan virker homøopati?


I vores omgangskreds, og måske hos os selv og vores børn, kan vi finde mange andre eksempler på undertrykkelse af symptomer, end det jeg nævner her.

Og hvad er det så en klassisk homøopat gør? Vi finder det homøopatiske middel, som dækker ALLE symptomer - fysiske som psykiske - som kroppen viser, og ordinerer det. Det homøopatiske middel styrker kroppens egen selvhelbredende evne, og den vil nu selv kunne skille sig af med sygdom. Da der findes mere end 4000 homøopatiske midler, og kun eet middel er det rigtige, kræver det lidt af et detektivarbejde. Men når det rigtige middel gives, går kroppen i gang med at helbrede sig selv. Nu kunne det måske lyde som om, det er en meget lang proces barnet skal igennem, men oftest bliver forældre meget overraskede over, hvor hurtigt barnet reagerer på behandlingen. Typisk går der under 12 timer, før der er markant bedring. 

Et homøopatisk lægemiddel er en tablet fremstillet af rørsukker med det aktive stof dryppet på. Tabletten, der skal suttes, smager sødt, og det er nu også rart, når man behandler børn.
 
 
En slem mellemørebetændelse


For at finde det rigtige homøopatiske middel, er det vigtigt at kende til alle kroppens reaktioner og symptomer. Ingen reaktioner er ubetydelige, da de alle er udtryk for den ubalance, kroppen er i.

Nikolaj på 5 år kom til mig for 4 mdr. siden. Fra han var ½ år havde han haft mellemørebetændelse næsten konstant. Hans mor fortalte, at de sidste 4½ år var gået med penicillin en uge, en uge uden – og så forfra. Nikolajs sprog kunne hans forældre forstå, men alle andre havde svært ved det. Han havde nu høreapparat på begge ører. Nikolajs mellemørebetændelse var værst på det venstre øre, men også det højre var angrebet. Af og til havde Nikolaj udslæt om munden og om anus. Nikolaj var et varmt barn, der nemt kom til at svede – også hans fødder var meget varme. Om natten sparkede han dynen af og svedte alligevel ofte. Nikolaj var vild med slik, men også meget glad for stærk, krydret mad. Tillige var han var et aktivt barn, som hellere ville lege udenfor og bruge sin krop, end sidde inde.
 
Af finde det rigtige middel


Alle disse symptomer peger på det homøopatiske middel Sulphur (svovl), men da der jo er mere end 4000 midler, er der mange andre muligheder. Jeg gav Nikolaj Sulphur 1 M, og efter 2 uger ringede Nikolajs mor til mig. Hun fortalte, at Nikolaj ikke siden havde haft mellemørebetændelse, og at begge forældre syntes, at der allerede var positiv fremgang med hans sprog. Hans udslæt var dog blusset op et par dage. Jeg talte med Nikolajs mor igen i sidste uge, og alt går stadig fint. Nikolajs hørelse er blevet meget bedre og hans sprog har udviklet sig kolossalt. Udslæt har der heller ikke været noget af siden.

Beretningen om Nikolaj illustrerer, hvilke symptomer der er vigtige at kende for at finde det rigtige homøopatiske middel. Når Nikolaj var så varm, var det et udtryk for den ubalance, han havde i sin krop – det samme var hans trang til slik og stærk, krydret mad.

Andre børn med mellemørebetændelse er måske kuldskære, er glade for salt, is, eller smør. Af disse grunde vil det være et andet homøopatisk middel, der styrker deres krop.
 
Astmatisk bronchitis

Anna på 2 år havde astmatisk bronchitis og vågnede mange gange om natten pga. hoste. Hun havde tidligere haft både mellemørebetændelse, blærebetændelse og øjenbetændelse flere gange. Af mad var Anna meget glad for smør (hun spiste det gerne med ske) og blødkogt æg – hun kunne ikke lide is. Anna var også et varmt barn, men havde tit kolde hænder og fødder. Anna græd nemt, og græd altid, når et andet barn græd. Hun elskede at kramme og nusse. Anna var bange for mænd og støjende maskiner. Jeg ordinerede Pulsatilla c-200 (nikkende kobjælde).


Da jeg talte i telefon med Annas mor 14 dage efter, fortalte hun, at Anna var blevet mere aktiv og turde nogle flere ting. De 2 første dage, efter hun havde fået midlet, rendte hendes næse med tykt grønt snot, men hosten var væk, og er ikke siden kommet tilbage.
 
Mave-tarmproblemer

Camilla var lidt genert, da hun med sin mor i hånden gik ind i klinikken. Hun var 8 år og havde haft mavesmerter og forstoppelse, siden 3 års alderen. Hun fik medicin hver dag (Laktulose, Laxoberal-dråber og Prepulsid) for at afhjælpe hendes mave-tarmproblemer. Camilla havde desuden ofte hovedpine, når hun var i skole eller lige når hun kom hjem. Tidligere havde Camilla haft blærebetændelse, blister i munden og havde også haft lungebetændelse en enkelt gang. Camilla kom nemt til at fryse, men svedte altid i håret, når hun sov. Hvis ikke Camilla fik medicin hver dag, havde hun kun afføring hver 5.-6. dag med store smerter. Mavesmerterne havde hun hver dag på trods af medicinen. Smerterne var værre om morgenen og lige efter hun havde spist. Camilla var mest glad for kold mad og var helt vild med flødeis. Hun var meget bange for mørke. Jeg gav Camilla det homøopatiske middel Calc Carb (kalk taget fra indersiden af østersskaller).

Efter 5 uger var Camilla og hendes mor her igen til en opfølgning. Moren fortalte, at Camilla ikke virker så træt mere, og at hun klager meget lidt over mavesmerter. Skønt forældrene besluttede at stoppe med hendes medicin, kort tid efter besøget hos mig, har hun ikke forstoppelse mere. Hovedpine har hun kun haft nogle få gange de sidste 5 uger, og hun sveder ikke i håret mere, når hun sover. Vi aftaler, at moren kontakter mig pr. telefon efter yderligere en måned. Moren fortæller da, at alt er OK: Mavesmerterne er væk, Camilla har afføring hver dag, og der har ikke været hovedpine den sidste måned.

 

 
Lille eller stor dosis


Principperne i klassisk homøopatisk behandling er simple: Et stof, som i en stor dosis kan fremkalde symptomer hos et raskt menneske, kan helbrede de samme symptomer i en meget lille dosis hos et sygt menneske.

Det var den tyske læge og kemiker Samuel Hahnemann (1755-1843), der opdagede de homøopatiske principper. I forbindelse med at han skulle oversætte en lægemiddelfortegnelse undrede han sig over, at kinin (kinabark) kunne helbrede malaria. Ja, faktisk undrede han sig så meget, at han begyndte at indtage kinin over en længere periode. Resultatet indfandt sig hurtigt: Hahnemann, der ellers var sund og rask, fik symptomer på malaria.

Vi kender det også fra hovedpinepiller: en lille dosis kan fjerne hovedpine, mens et overforbrug af hovedpinepiller vil fremkalde hovedpine. Siden Hahnemanns tid er mere end 4000 stoffer fra plante-, dyre- og mineralriget blevet afprøvet, så klassiske homøopater i dag har virkelig noget at gøre med.
 
Styrk det hele menneske

At klassiske homøopater styrker det hele menneske og ikke fokuserer på at fjerne enkelte symptomer og bekæmpe bakterier, giver nogle helt klare fordele. Problemet i dagens samfund med resistente bakterier er intet problem her, for det er ikke bakterierne, der er problemet, men menneskers modtagelighed overfor bakterierne. Derfor skal mennesket styrkes, så overvindes bakterierne.

Vi kender det alle fra influenzaepidemier: Skønt vi alle kommer i berøring med sygdommen, vil nogle få den og andre ikke. Nogle mennesker vil være syge af den meget længe, mens andre er friske på et par dage. Det handler om menneskers modtagelighed - og det handler om kroppens styrke.  Derfor er det naturligvis kroppen, der skal styrkes. Så uagtet hvilken bakterie der er tale om, er det menneskets modtagelighed, som er vigtigt.

I alle de år jeg har praktiseret klassisk homøopati har jeg set flere og flere svækkede børn med kroniske sygdomme. Så længe vi fjerner enkelte symptomer uden sans for helheden, vil det blive stadig værre med vores sundhed. 

Klinik for Klassisk Homøopati og Irisanalyse

Bakkevej 24, 4241 Vemmelev

Kontakt

Telefon: 58 38 21 32
Email: kontakt@anniskak.dk